субота, 25. мај 2019.

PAVLOVA SA JAGODAMA -MALO DRUGAČIJA



Konačno sam savladala pečenje kore od belanaca, puslice, pa evo ne mogu da odolim , a da se ne pohvalin svojim umećem. Dugo je to za mene bilo špansko selo... prosto mi nije išlo od ruke, pa to ti je ! Pošto upornost jeste moja vrlina , ili mana, kako se kad uzme, posle bezbroj pokušaja manje ili više neuspešnih, konačno sam uspela i mogu sa lakoćom, kad god mi se prohte, da napravim koru od belanaca. 

Pavlovu sam ovog proleća isprobavala u raznim varijantama i mogu vam reći da je ovo varijanta koja se meni najviše dopada.


Kora :

izmiksirati  4 belanca sa 12 kašika šećera, neka to bude čvrst sneg. Dodati malo limunovog soka, sipati u pleh obložen pek papirom. Rernu prethodno zagrejati na 200 stepeni, staviti pleh unutra i temperaturu smanjiti na 100. sušiti oko tri sata, a onda rernu isključiti i ostaviti koru da se unutra hladi.

Poslastičarski krem:

Za to vreme skuvati poslastičarski krem. Moj krem je klasika po receptu https://www.24kitchen.rs/chefs/rudolf-van-vin i ide vrlo jednostavno :

1/2 l mleka staviti da provri

umutiti 4 žumanca

vanil šečer

150 gr šečera

50 gr gustina

i sve to skuvati u vrelom mleku, mutiti dok postane gusti krem. Krem ohladiti i umutiti jedan maslac kravica unutra.

Potom iseči jagode na listiće. Moje su danas bile baš krupne . 

Umutiti slatku pavlaku 200 gr. sa krem fiksom.

Filovati tortu sledećim redosledom. Na tacnu postaviti veliku pusla koru, potom sipati poslastičarski krem, ja to radim neravno , pravim brdašca, negde bude više fila, negde manje, čisto da razbijem monotoniju. Preko krema poređati seckane jagode, odgore umućenu slatku pavlaku.

Prhka kora, vazdušast krem, mirisne jagode.... sve to obećava božanstvenu tortu. Moja se zadržala jedva pola sata u frižideru cela. Nije pomoglo moje ubeđivanje da će biti lepša sutra, da mora da prenoći... sladokusci u mojoj kući bili su uporniji i torta polako nestaje. Nadam se da će trajati bar do sutrašnjeg ( nedeljnog ) ručka.

Нема коментара:

Постави коментар