уторак, 1. септембар 2020.

KRAMBL SA ŠLJIVAMA





Krambl sa voćem spada u vrstu dezerta koji sam dugo odbijala da spremam u svojoj kuhinji, ali mic po mic ovaj britanski kolač se odomaćio u mojoj kuhinji. Zavolela sam ga kao i sve englesko, kao i engleski čaj, Agatu Kristi, Šerlok Holmsa, Virdžiniju Vulf, princezu Dajanu, Bitlse, Džejmi Olivera... u nizu mojih ljubavi zauzeo je mesto " cramble" . Krambl se može praviti sa različitim voćem, ali jedan od meni najdražih je onaj sa šljivama. Sezona šljiva nikako ne može proći bez ove lake poslastice. Jednostavan je, brzo se priprema, lak je i jeftin. 

Recept za fini mirisni  krambl sa šljivama:

potrebno je:

200 gr brašna

100 gr ovsenih pahuljica

100 gr šećera

1 kašičica cimeta

korica limuna

100 gr maslaca

1 kg zrelih šljiva

5 kašika šećera

2 kašike gustina

1 kašika kardamoma

 

 

1. korak

Očistiti šljive od koštica , prepoloviti na pola i poslagati u posudu u kojoj će se peći.  Šećer pomešati sa gustinom i kardamonom i posuti preko šljiva.

2. korak

Brašno, šećer,cimet,ovsene pahuljice,,koricu od limun, staviti u posudu , dodati maslac i sve lagano rukom istrljati da se naprave mrvice, a potom posuti preko šljiva. Peći na 200 stepeni oko 30-35 minuta.

3. korak

Krambl služiti sa kuglom šlaga ili sladoleda po želji.