недеља, 15. септембар 2019.

PITA OD LISNATOG TESTA



Letnje temperature i toplota , sunce koje prži do besvesti, dani koji se vuku lenjo i moja potreba da se sakrijem negde u  debeloj hladovini, čitam, pišem, razmišljam, maštam i sve u svemu , ne radim ništa  što bi zahtevalo ma kakvu fizičku aktivnost, osim ako to nije odlazak do tuša ili jezera, stvaraju averziju prema ma kakvom uključivanju šporeta, kao grejnog tela. Izbegavam kuvanje, punim frižider i propagiram ideju kako je najzdravije jesti sveže voće i povrće, jer  je to najbolji način da se iskoriste svi vitamini. 

Jedemo salate, pijemo voćne sokove i čekamo prvo zahlađenje , pa da uključimo šporet i promenimo životnu filozofiju. Ipak ovoga leta vrućine su trajale danima , pa je čak i meni sva ta ZDRAVA ishrana dosadila i dobila sam neodoljivu potrebu za mirisnom, mekom i toplom hranom ...

Nekako u to vreme , kao poručen , stigao je do mene recept sa bloga http://jekinkapric.blogspot.com/  Brza rol pita od lisnatog testa. Prošetala sam oko jezera ( bilo je rano jutro ) nadisala se jutarnje svežine, upila svetlucanje talasa na jutarnjem suncu i sa zadovoljstvom u roku od petnaestak minuta napravila ovu božanstvenu pitu. 

Potrebno je :

1. jedno pakovanje lisnatog testa

2. 300 gr. kulena

3. 200gr. kačkavalja

4. jedno žumance razblaženo sa malo mleka

Priprema:

Svaku kocku lisnatog testa  ( ima ih dve, to naravno znate ) razviti oklagijom i iseći dužinski na tri trake . Na sredinu svake staviti kulen i rendani kačkavalj.  Uviti traku u rolat i staviti u sredinu tepsije, okolo sledeću i ređati tako dok ne urolate svih šest traka. To je taman količina za jednu tepsiju standarne veličine, koju svaka srpska kuća ima. Testo premazati žumancetom koje ste izmutili sa malo mleka i malo soli. Tepsiju staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći dok ne porumeni. Potom malo ohladiti i seći. Baš i nisam bila dovoljno strpljiva da je prohladim , pa zato ovo parče ima malo čudan oblik, ali neka vas to ne buni, zato ima božanstven ukus. Kulen, lisnato testo, kačkavalj koji se otopio, pita miriše divno i preukusna je.