недеља, 31. јануар 2016.

NE BAŠ OBIČNA NEDELJA





















 Protekla nedelja bila je puna dogadjaja.Istovremeno dani su tekli mirno, sa nekom neobjašnjivom lakoćom, da se sada pitam kako je moguće da su sve moje misli, odluke, dogadjaji, slučajnosti,ljudi, stali u samo nedelju dana.Sve je teklo lako, bez najmanjeg napora, svaki pojedinačni dogadjaj, razgovor, pročitani pasus,šetnja, moji snovi, uzimali su vremena tačno koliko im je potrebno i užurbanost je nestala iz mog života. 

Što se čitanja tiče, cele nedelje sam čitala Anais Nin, opušteno i lako.

Svakodnevne šetnje donele su mi uživanje u cvrkutu ptica, ledenoj površini jezera, , mirisu zemlje natopljene vlagom i trulim lišćem. Jata gladnih vrana nadletala su polja. Tmurni oblaci kovitlali su nebom.

Svetosavska akademija bila je svakako društveni dogadjaj nedelje. Bila je ovo najduhovnija akademija kojoj sam prisustovala, bez sumnje . Izbor pesama i samo izvođenje školskog hora bilo je izvanredno. Školska predstava o Svetom Savi modernizovana i divno izvedena.Volela bih da taj trend stavljanja akcenta na samu duhovnost koja jeste poenta cele predstave raste iz godine u godinu.

Sledeće večeri , moja Gava je imala promociju svoje knjige pesama "Zapisi". Promocija je bila neposredna, topla, iskrena koliko i ona sama. 

Protekle nedelje sam nastojala da svoje obaveze smanjim na minimum i da odvojim vreme za ono što je najvažnije, a to je razmišljanje, čitanje, šetnja i spavanje.

Ono o čemu sam razmišljala:

1. Često se događa da čujemo šta ljudi oko nas rade, vidimo to na TV, pročitamo u novinama ili prosto čujemo u razgovoru i uvek poželimo da time ispunimo svoj život. Na taj načun samo sužavamo svoj prostor, zatrpavamo svoj život, ali da bude jasno , taj PROSTOR je vrlo važan i ne treba ga tek tako pretrpavati.

2.Stvari za kojima poludimo, koje nam zvuče tako kul, često su vrlo štetne, jer nam oduzimaju vreme i često su čista destrukcija našeg života.

3.Uvek treba ostaviti nešto slobodnog vremena u toku dana, vremena bez plana, obaveza...

4. Savremeni život daje preveliki naglasak na uzbuđenja, svi luduju za adrenalinom i to je šteta, treba naglasak staviti na bogatstvo unutrašnjeg života.

5.Ogromno zadovoljstvo predstavlja sama šetnja.

6.Sedeti mirno sama sa sobom u tišini, osluškivati sebe, svoje snove, veliko je uživanje.

7. izbegavati šoping.

8.Lagani način života daje više slobode, manje opterećenja, briga, manje umora.

9.Pažnja je nešto najvrednije što imamo i treba je dati svojoj porodici, prijateljima, ljudima oko sebe, a ne internetu.