четвртак, 2. јануар 2014.

VASINA TORTA

                                                                                           04.01.2014

                       KLASICI U POSLASTICARSTVU

                                        VASINA TORTA

Nikada nisam volela da pisem , a pogotovo da pricam , o stvarima koje jako prizeljkujem da se dogode. Stavise , koje bi nekim normalnim sledom dogadjaja bile potpuno izvesne. Intuitivno dobijem neki strah da ce sam moj razgovor na tu temu uticati da nesto krene naopako.                 

 Posto ocekujem izuzetne i nesvakidasnje dogadjaje u 2014 , nesmem ni rec progovoriti na tu temu, ali sam u skladu sa svojim ocekivanjima, umesto raznovrsnih sitnih poslastica , svoje ukucane pocastila Vasinom tortom.
Moram priznati da sam potpuno ciljano u svoj izbor unela malo simbolike. Moj suprug i ja smo prethodne godine proslavili 30 godina braka ,a svoju prvu Novu godinu u braku docekali smo u z Vasinu tortu, koja je bila divna. Kore su doduse malo izgorele , belanca odgore curela, a mi smo srecni posluzivali svoje goste, ubedjeni da bolja torta , prosto ne postoji.
Sa isto toliko radosti, entuzijazma i ljubavi , po istom receptu, napravljena je ova Vasina torta . Zapravo ne bas isto, svaka godina dodavala je jos radosti, mnogo ljubavi, nova interesovanja, bogata iskustva. Upravo koliko sam za sve to bogatija, toliko se ova torta razlikuje od one pre 30 godina. 

Ista, a toliko drugacija!



                                                                Vasina torta

5 jaja
5 kasika secera
6 kasika samlevenih oraha
5 kasika brasna

2 x

fil -  1. 250 grama oraha popariti mlekom.
       2.4 zumanca umutiti sa 250  gr. secera u prahu.
       3.4-5 rebra cokolade umutiti sa pola putera.

Sve pomesati i filovati kore.


Odgore 2 slaga.