недеља, 18. децембар 2016.

ŠVARCVALD TORTA

Mislim da ne moram naglašavati da sa jednakim zadovoljstvom spremam hranu, uživam u njenim vizuelnim efektima, mirisima, kao i u degustaciji iste. 

Torta koja je veoma lagana za pripremu, čak i za početnike, vizuelno ostavlja utisak, ima božanstven ukus i ne opterećuje previše kućni budžet, svakako je Švarcvald torta. Napravila sam je pre neki dan , mom mužu za rodjendan i bila je naravno pun pogodak, što u prevodu znači, tanjiri su u sekundi ostajali prazni.

Za pripremu kore potrebno je:  

7 jaja

250 gr. šećera

1 vanil šećer

100 gr. brašna

3 kašike ulja

60 gr. kakaoa

prašak za pecivo


Za pripremu fila broj jedan treba:

250 ml. slatke pavlake

200 gr. seckane čokolade

malo višanja ili trešanja

 

Za fil broj dva treba:

250 ml. slatke pavlake

1 šlag fix

1 vanil šećer

6 kašike rakije od višnje 

2-3 kašike šećera u prahu

 

Potrebno je 300 gr. višanja

 

Za dekoraciju: 

2 šlag krema

čokoladne mrvice ili krupno rendana čokolada

ušećerene trešnje

 

1. Umutiti belanca sa 150 gr. šećera.

2. Žumanca penasto umutiti sa 100gr. šećera , jednim vanil šećerom i dodati kašiku po kašiku ulja.

3. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i to prosuti preko smese od žumanaca, umutiti i na kraju dodati sneg od belanaca i pažljivo promešati varjačom. 

4. Izliti testo u kalup i peći u zagrejnoj rerni na 180 stepeni, ohladiti i preseći na dva jednaka dela ( tri kore) .

5. Prvu koru premazati četkicom natopljenom rakijom od višnje, poređati višnje, prvi fil, druga kora, premazai rakojom od višnje,  drugi fil,  treća kora, premazati rakojom i ostaviti da torta odstoji bar sat, dva, ako imate vremena, može da prenoći . 

6. Kad se stegne dekorisati krem šlagom, posuti čokoladnim mrvicama i ukrasiti ušećerenim trešnjama .

 



 



P S ovako izgleda torta bez ušećerenih trešanja, sa njima je naravno lepša!