недеља, 6. септембар 2020.
уторак, 1. септембар 2020.
KRAMBL SA ŠLJIVAMA
Krambl sa voćem spada u vrstu dezerta koji sam dugo odbijala da spremam u svojoj kuhinji, ali mic po mic ovaj britanski kolač se odomaćio u mojoj kuhinji. Zavolela sam ga kao i sve englesko, kao i engleski čaj, Agatu Kristi, Šerlok Holmsa, Virdžiniju Vulf, princezu Dajanu, Bitlse, Džejmi Olivera... u nizu mojih ljubavi zauzeo je mesto " cramble" . Krambl se može praviti sa različitim voćem, ali jedan od meni najdražih je onaj sa šljivama. Sezona šljiva nikako ne može proći bez ove lake poslastice. Jednostavan je, brzo se priprema, lak je i jeftin.
Recept za fini mirisni krambl sa šljivama:
potrebno je:
200 gr brašna
100 gr ovsenih pahuljica
100 gr šećera
1 kašičica cimeta
korica limuna
100 gr maslaca
1 kg zrelih šljiva
5 kašika šećera
2 kašike gustina
1 kašika kardamoma
1. korak
Očistiti šljive od koštica , prepoloviti na pola i poslagati u posudu u kojoj će se peći. Šećer pomešati sa gustinom i kardamonom i posuti preko šljiva.
2. korak
Brašno, šećer,cimet,ovsene pahuljice,,koricu od limun, staviti u posudu , dodati maslac i sve lagano rukom istrljati da se naprave mrvice, a potom posuti preko šljiva. Peći na 200 stepeni oko 30-35 minuta.
3. korak
Krambl služiti sa kuglom šlaga ili sladoleda po želji.
недеља, 23. август 2020.
JEDNO VRLO NEOBIČNO LETO

Ovo leto po mnogo čemu neobično, bilo je lako za podneti ga, tropskih vrelina skoro da i nije bilo, a dana za kupanje i te kako jeste, kiša je padala svakih nekoliko dana i donosila ono neophodno osveženje praćeno hladnim noćima i divnim svežim jutrima.Avgust kao i uvek miriše na jesen, lagani letnji lahor nosi žuto lišće , dani su kraći, voće zri ...
Epidemija korone unela je nemir u svakodnevno funkcionisanje, kako na poslu , tako i privatno , manje ili više morali smo se prilagoditi.
Kao način za postizanje ravnoteže, sveopštem nemiru treba suprotstaviti sopstveni mir, sveopštem strahu , toplinu i radost u okviru svog doma.
Vreme je veoma mistična dimenzija, mir tokom jutarnjeg rituala ispijanja kafe, može se produžiti na celi dan. Uživanje u doručku, može biti uživanje tokom celog dana. Mislite na ono lepo što vas čeka kod kuće, za mene je to čitanje uz sveće uveče kad se sve smiri. Živite svoju bajku.
Alisa je u zemlju čuda stigla slučajno i sa strahom od nepoznatog, neka ovo bude vaša bajka i vaša zemlja čuda ( što svakako jeste ), hajde da vidimo kuda sve to vodi i izvučemo sve najbolje iz svega ovoga.
Puno sreće svakom od vas! Kako doživljavate sve ovo?
Ovo leto po mnogo čemu neobično, bilo je lako za podneti ga, tropskih vrelina skoro da i nije bilo, a dana za kupanje i te kako jeste, kiša je padala svakih nekoliko dana i donosila ono neophodno osveženje praćeno hladnim noćima i divnim svežim jutrima.Avgust kao i uvek miriše na jesen, lagani letnji lahor nosi žuto lišće , dani su kraći, voće zri ...
Epidemija korone unela je nemir u svakodnevno funkcionisanje, kako na poslu , tako i privatno , manje ili više morali smo se prilagoditi.
Kao način za postizanje ravnoteže, sveopštem nemiru treba suprotstaviti sopstveni mir, sveopštem strahu , toplinu i radost u okviru svog doma.
Vreme je veoma mistična dimenzija, mir tokom jutarnjeg rituala ispijanja kafe, može se produžiti na celi dan. Uživanje u doručku, može biti uživanje tokom celog dana. Mislite na ono lepo što vas čeka kod kuće, za mene je to čitanje uz sveće uveče kad se sve smiri. Živite svoju bajku.
Alisa je u zemlju čuda stigla slučajno i sa strahom od nepoznatog, neka ovo bude vaša bajka i vaša zemlja čuda ( što svakako jeste ), hajde da vidimo kuda sve to vodi i izvučemo sve najbolje iz svega ovoga.
Puno sreće svakom od vas! Kako doživljavate sve ovo?
Пријавите се на:
Постови (Atom)