уторак, 3. јануар 2017.

MUŠKARCI BEZ ŽENE



Novogodišnje praznike provela sam u kući , uglavnom odmarajući zbog povrede kolena i zaista uživajući u prazničnoj atmosferi, dobrim filmovima i vremenu provedenom sa mojom porodicom. Pošto gotovo da i nisam ustajala sa kreveta, poštujući savete lekara, imala sam dovoljno vremena za uživanje u nekoj dobroj knjizi. Ovoga puta bila je to knjiga " Muškarci bez žene". Knjiga se sastoji iz sedam priča u kojima je Murakami otvoreno i sa humorom dočarao tako toplo i ljudski , usamljenost, tugu i potrebu za ljubavlju  sasvim običnih muškaraca, njihove strahove i psihu. Na taj način je nama, ženama , otvorio prozor u svet muških osećanja, stida, nemira, seksualnosti, potisnutih emocija, koje silom izbijaju na površinu kad-tad i način kako se svaki pojedini muškarac bori sa tim. 

Da li ste ikada poželeli da se ne vratite sebi?
 - Pa i ne bih imao kome drugom da se vratim.
 Vratiš se sebi, čak i ako to ne želiš. Samo, tada kad si se vratio, položaj ti je nešto drugačiji nego pre.
 To je pravilo. Nije moguće da bude potpuno isti. "
 " Pa ipak, ma koliko se dobro razumeo sa nekim, ma koliko tog nekog voleo, sasvim se zagledati u tuđe srce je nemoguće. Čak i ako to želiš, time samo sebi otežavaš. Ali, ako se na to nameriš, ako se samo potrudiš, zahvaljujući tom naporu uspećeš čestito da pogledaš u sopstveno srce. Stoga, ono što na kraju svega moramo da uradimo jeste valjda da se sa svojim srcem umešno, istinski pomirimo. Ako stvarno želimo nekog drugog, onda nam ne preostaje ništa do da pogledamo duboko i pravo u sebe. Ja tako mislim. "

 

  " Izgubiti ženu u suštini značilo je upravo to. Ono što žene čoveku daruju jesu ti posebni trenuci u kojima mu se, usled stvarnosti, ta stvarnost poništava. "

 Ovo su neki od citata koji su na mene ostavili utisak i koji će vas nadam se podstaći da pročitate ovu knjigu. Ja ću svakako Murakamija uvrstiti u pisce čija ću dela staviti na svoj spisak za čitanje i kupovinu, naravno, čim mi se bude pružila prilika.

 

11 коментара:

  1. I ja volim da čitam, to mi je tzv. "me time". Ovu knjigu nisam čitala, ali ako je pronađem, svakako ću pročitati. xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    ОдговориИзбриши
  2. I ja volim da čitam, to mi je tzv. "me time". Ovu knjigu nisam čitala, ali ako je pronađem, svakako ću pročitati. xoxo
    Vesna - Home Chic Club

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je došla kao pogled kroz " namerno" otškrinuta vrata koja vode u svet muškaraca, njihove strahove, frustracije i naravno pogled na ljubav i njihovu potrebu za njom. Neki delovi su univerzalni, pa sam našla sebe i svoje strahove... u svakom slučaju, toplo je preporučujem!

      Избриши
  3. odlicaan post dragaa . divno si napisala.
    zapratila sam te molim te uzvrati <3
    christinakristina.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala pratim i dopada mi se veoma tvoj blog, nadam se lepom druženju i razmeni mišljenja i preporuka kada su knjige u pitanju, poljubac za tebe!

      Избриши
  4. Super ppost od sad pa nadalje cu te pratiti ,usput svrati do mene i uzvrati ako zelis
    Izasao je novi post

    ОдговориИзбриши