Krambl sa voćem spada u vrstu dezerta koji sam dugo odbijala da spremam u svojoj kuhinji, ali mic po mic ovaj britanski kolač se odomaćio u mojoj kuhinji. Zavolela sam ga kao i sve englesko, kao i engleski čaj, Agatu Kristi, Šerlok Holmsa, Virdžiniju Vulf, princezu Dajanu, Bitlse, Džejmi Olivera... u nizu mojih ljubavi zauzeo je mesto " cramble" . Krambl se može praviti sa različitim voćem, ali jedan od meni najdražih je onaj sa šljivama. Sezona šljiva nikako ne može proći bez ove lake poslastice. Jednostavan je, brzo se priprema, lak je i jeftin.
Recept za fini mirisni krambl sa šljivama:
potrebno je:
200 gr brašna
100 gr ovsenih pahuljica
100 gr šećera
1 kašičica cimeta
korica limuna
100 gr maslaca
1 kg zrelih šljiva
5 kašika šećera
2 kašike gustina
1 kašika kardamoma
1. korak
Očistiti šljive od koštica , prepoloviti na pola i poslagati u posudu u kojoj će se peći. Šećer pomešati sa gustinom i kardamonom i posuti preko šljiva.
2. korak
Brašno, šećer,cimet,ovsene pahuljice,,koricu od limun, staviti u posudu , dodati maslac i sve lagano rukom istrljati da se naprave mrvice, a potom posuti preko šljiva. Peći na 200 stepeni oko 30-35 minuta.
3. korak
Krambl služiti sa kuglom šlaga ili sladoleda po želji.