Mislim da ne moram naglašavati da sa jednakim zadovoljstvom spremam hranu, uživam u njenim vizuelnim efektima, mirisima, kao i u degustaciji iste.
Torta koja je veoma lagana za pripremu, čak i za početnike, vizuelno ostavlja utisak, ima božanstven ukus i ne opterećuje previše kućni budžet, svakako je Švarcvald torta. Napravila sam je pre neki dan , mom mužu za rodjendan i bila je naravno pun pogodak, što u prevodu znači, tanjiri su u sekundi ostajali prazni.
Za pripremu kore potrebno je:
7 jaja
250 gr. šećera
1 vanil šećer
100 gr. brašna
3 kašike ulja
60 gr. kakaoa
prašak za pecivo
Za pripremu fila broj jedan treba:
250 ml. slatke pavlake
200 gr. seckane čokolade
malo višanja ili trešanja
Za fil broj dva treba:
250 ml. slatke pavlake
1 šlag fix
1 vanil šećer
6 kašike rakije od višnje
2-3 kašike šećera u prahu
Potrebno je 300 gr. višanja
Za dekoraciju:
2 šlag krema
čokoladne mrvice ili krupno rendana čokolada
ušećerene trešnje
1. Umutiti belanca sa 150 gr. šećera.
2. Žumanca penasto umutiti sa 100gr. šećera , jednim vanil šećerom i dodati kašiku po kašiku ulja.
3. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i to prosuti preko smese od žumanaca, umutiti i na kraju dodati sneg od belanaca i pažljivo promešati varjačom.
4. Izliti testo u kalup i peći u zagrejnoj rerni na 180 stepeni, ohladiti i preseći na dva jednaka dela ( tri kore) .
5. Prvu koru premazati četkicom natopljenom rakijom od višnje, poređati višnje, prvi fil, druga kora, premazai rakojom od višnje, drugi fil, treća kora, premazati rakojom i ostaviti da torta odstoji bar sat, dva, ako imate vremena, može da prenoći .
6. Kad se stegne dekorisati krem šlagom, posuti čokoladnim mrvicama i ukrasiti ušećerenim trešnjama .
P S ovako izgleda torta bez ušećerenih trešanja, sa njima je naravno lepša!