понедељак, 9. октобар 2017.

ČOKO MOKO TORTA


Da dokolica može biti iznedriti najbolje stvari u životu, dokaz je i ova torta, koja je nastala iz čiste lenjosti . Prosto mi se nije dalo da pečem kore, meljem orahe, a godišnjica mog braka opasno se bližila i nije mi preostajalo ništa drugo nego da odem do prodavnice i kupim tortu (od čega mi se dizao želudac) ili da se okanem raznih zanimacija, kao što su čitanje knjige, škrabutanja po mojoj beležnici, zasučem rukave, umesto kompjutera, uključim šporet i dam mašti na volju.






I  tako  prošetah (fotografije vidite ), promeškoljih se malo po krevetu, bacih čežnjiv pogled ka knjigama koje , na stolu , čekaju da ih pročitam i krenuh put kuhinje. Jedino što sam tada znala jeste da hoću čoookoladnu tortu ... Listanjem moje knjige recepata lagano . počeh da uobličavam svoju želju : nešto čokoladno... hrskavo...topi se u ustima... i lagano , obuze me strast kuvanja i kao od šale -- nova torta je osmišljena , napravljena i jednako brzo pojedena. 

ČOKO MOKO TORTA

 



KORA: umutiti sneg od 3 belanca , 12 kašika šećera i malo soka od limuna. Rernu zagrejati , staviti koru da se peče i potom smanjiti rernu na 100 da bi se kora sušila. Kora se suši oko sat i po. 

FIL: 300 gr. čokolade za kuvanje otopiti na šporetu, dodavati postepeno mleko 1/4 litre, u smesu dodati 50 gr. putera. Posebno umutiti 3 žumanca sa malo šećera i dodati ovoj smesi, kuvati još malo, potom skloniti i dobro ohladiiti. Kad je čokolada hladna dodati 500 ml. dobro izmiksane slatke pavlake za šlag, sve dobro sjediniti . Pošto je fil tečan, koru staviti na tacnu na kojoj će torta biti servirana, oko kore postaviti obruč za tortu, kako fil ne bi cureo , sipati fil i staviti u frižider da se stegne. Nakon sat-dva, kada fil postane čvrst , odgore sipati preliv.

PRELIV: 200 gr. čokolade otopiti sa malo mleka i preliti tortu. Po ivicama ostavite da fil curi , neka se preliv stegne i torta je gotova za posluživanje. Gotovo da smo je pojeli brže nego što sam je pripremala, a to je naravno znak da je pun pogodak!



Evo malo fotorafijica sa godošnjice, tek da vidite poklone i tako, lepo nam je bilo, a i 34 godine braka nije baš malo!



2 коментара: