субота, 15. август 2015.

ŠTA TO BEŠE PRISTOJNOST

Nisam sigurna da li je u pitanju moja nervoza zbog ove vrućine, sunce koje prži  pedeset i više dana bez kapi kiše, bez daška vetra, osveženja nema ni u najavi. Lagano gubim entuzijazam i moje poletne izjave "Obožavam leto i nikad mi ga nije dosta " deluju sve manje ubedljivo i sve više iritantno na moju okolinu. Negde u svemu tome , nepristojnost je lagano ušetala u moju svakodnevicu. Godinama me je posmatrala sa TV, prikradala mi se u obliku nekih prodavačica, poznanika , a onda je osetila , verovatno da je moja opreznost zbog vrućine smanjena i počela je da mi se šepuri u rođenoj kući, druži se sa mojim prijateljima, ulazi mi u kuću i ostavlja me potpuno zatečenu i razoružanu , bez teksta.
Kada to najmanje očekujem , nepristojnost mi upropasti dan. Prelepo veče sa prijateljima, provedeno u divnom razgovoru, znate ono kada se sve kockice slože, razgovor bude duboko iskren, pomisliš kako si srećan što poznaješ takve ljude i što su ti baš oni prijatelji , kad ne lezi vraže, na samom kraju, odlazim da pokažem divnu sliku "Poljubac "Gustava Klimta koji sam dugo tražila za spavaću sobu i konačno našla. Moja prijateljica počinje da priča kako je to upravo slika koju traži i koja joj izmiče, već neko vreme i kako svakako treba da se premesti u dnevni boravak, jer je šteta da ta slika bude tu gde jeste. Nije pomoglo to što smo ponovili da smo je kupili za spavaću sobu. bila je sve upornija , a mi sve tiši , pravdajući se što, eto jeste da smo neznalice , ipak će slika ostati tu gde jeste.Osećali smo se na kraju kao dva kretena koji tvrdoglavo teraju inat, lišeni glasa razuma. Samo smo čutali i nemoćno se gladali, obuzdavajući svaki odgovor, jer bi morao biti bar malo nepristojan.
Nekoliko dana nakon toga drugi prijatelj, počeo je iz čista mira da pravi planove za naše dvorište. Primera je sve više. Kada su ljudi zaboravili da nije pristojno zabadati nos u tuđe živote, davati savete kada se ne traže, biti indiskreta, menjati tuđe planove. Kada su zaboravili da žive svoj život, da na : " Hvala" , odgovor treba da bude : " Molim lepo" , a ne  : " Nema problema":
Ne preostaje nam ništa drugo, već da se još čvršće držimo pristojnosti u svojoj svakodnevici, pričamo o pristojnosti, pišemo o njoj i čuvamo tu malu oazu u svojim životima i možda na neki način skrenemo pažnju ljudima oko sebe na pristojnost kaja lagano menja svoj oblik u našoj svakodnevici i pretvara se u  suštu suprotnost.

Нема коментара:

Постави коментар